Ailesinde keratokonus olanlar daha sık muayene edilmeli ve muayenede mutlaka kornea topoğrafisi çekilmelidir. Erken tanı ve tedavi keratokonusun ilerlemesini önleyebilir. Çocukluğunda alerjik konjonktiviti ve vernal keratokonjonktiviti olanlarda Keratokonus daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Bu nedenle bu hastalıklar mutlaka tedavi edilmelidir.
Keratokonus tanısı nasıl konur?
Yapılan göz muayenesinde hastanın şikâyetleri ve klinik muayene ile hastalıktan şüphelenilmesi ile çekilen kornea topoğrafisi kesin tanı koydurur. Ancak erken dönemde klinik tamamen normal veya normale yakın olabilir. Bazen Excimer laser yapmak amacı ile çekilen kornea topoğrafisi ile hastalık tespit edilir.
Keratokonusun tedavisi var mıdır?
Keratokonus günümüzde ilerlemesi durdurulabilir bir hastalık haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda geliştirilen tedavi yöntemleri ile hastaların büyük çoğunluğunda ilerleme durmakta ve hatta bir miktar Korneal düzleşme sağlana bilmektedir. Bu nedenle hastalığın erken tanısı ve tedavisi çok önemli hale gelmektedir.
Hastalığın evresine göre tedavi şekli değişmektedir:
CROSS LİNKİNG TEDAVİSİ
KORNEAL HALKA (RİNG)
KERATOPLASTİ
Keratokonus hastalığı körlükle mi sonuçlanır?
Keratokonus kör eden bir hastalık değildir. Zamanında uygun tedavi olursanız yaşam sürenizce görmenizi önemli ölçüde koruyabilirsiniz. Ancak görme düzeyiniz hastalığın tedaviye başlandığı seviyesi ile önemli ölçüde ilişkilidir.
Keratokonus sürekli ilerler mi?
Keratokonus ilerleyici bir hastalık olmakla birlikte genellikle 40 yaş civarında ilerlemesi önemli ölçüde durur. Bunun nedeni yaşa bağlı olarak kornea lifleri arasındaki çapraz bağların artması (Doğal cross linking) olarak gösterilmektedir.
Cross linking tedavisi keratokonusun ilerlemesini durdurur mu?
Keratokonus tedavisinde cross linking çok önemli bir tedavi yöntemi olup uygulanabilen hastaların büyük bölümünde ilerlemeyi durdurur.
Cerrahi tedavi (Korneal halka veya Keratoplasti ) kesin çözüm müdür?
Keratokonusta cerrahi tedavi enson düşünülecek yöntemdir. Ancak cross linking ve kontakt lenslerle görmesi arttırılamayan veya bu yöntemler uygulanamayan hastalar için cerrahi yöntem düşünülmelidir. Korneal halka uygulaması görmede düzelme ve kornea dikliğini azaltması nedeni ile keratoplastiden önce düşünülmelidir.
Keratokonus hastalığının takip ve tedavisi doktor Emil Yusifov tarafından gerçekleştirilmektedir.